
İshal Nedir?
İshal, çocuklarda daha sık görülen, günde üç defa veya daha fazla sayıda sulu dışkılama ile gözlenen bir rahatsızlıktır. Akut ishal, iki haftayı geçmeyen ishaldir.
Akut ishal, sıvı kaybına, beslenme yetersizliğine ve iştahsızlığa yol açabilir. Kronik ishal, iki haftadan uzun süren ishaldir ve ciddi beslenme sorunlarına yol açabilir. İshalin başlıca nedeni, temiz ve hijyenik olmayan gıda veya güvenilir olmayan sulardan kaynaklanabilir, aynı zamanda uygun hijyen koşullarına sahip olmayan toplumlarda daha yaygındır.
İshalde en önemli yapılacak müdahalelerden biri, sıvı ve kaybedilen minerallerin yerine getirilmesidir. Bunun için eczanelerde ORS (Oral Replasman Sıvısı) bulunur ve reçetesiz olarak satılır. Daha sonrasında, ishal için uygun bir beslenme sağlanmalıdır.
İshal Durumu- Beslenme Önerileri:
- Yeterli Sıvı Alımı: Kaybedilen sıvının yerini alması için önemlidir.
- Pirinç Lapası: Pirinçte bulunan nişasta sayesinde vücuttan sıvı kaybı önlenebilir.
- Haşlanmış Patates: Patateste bulunan nişasta sayesinde sıvı kaybı önlenmiş olur. Ayrıca patateste bulunan potasyum sayesinde kaybedilen potasyum yerine getirilmiş olur.
- Yayla Çorbası: Pirinç ve yoğurt içerdiği için sindirimi kolaydır.
- Muz: Potasyum içeriği bakımından zengindir ve kaybedilen potasyumun yerine gelmesine yardımcı olur.
- Elma ve Şeftali: Pektin açısından zengindirler pektin su tutucu özelliği nedeni ile vücutta suyun tutulmasına katkıda bulunur. Kabuksuz tüketilmesi daha iyidir.
- Yoğurt: Özellikle az yağlı ve probiyotik özellikli olanlar bağırsak sağlığı için faydalıdır ve sindirimi kolaydır.
- Ayran: sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için iyi bir seçenek olabilir.
Kaçınılması Gereken Besinler:
Yüksek miktarda yağlı, acı baharatlı ve posalı (lifli) besinler bağırsak hareketlerini arttıracağından bu tarz besinlerden kaçının.